Uit je burn-out

Vijf redenen waarom meditatie goed voor je is !

Meditatie is een eeuwenoud gebruik. In het Verre Oosten bestaat de praktijk letterlijk al duizenden jaren. Nochtans is het pas recent dat de moderne wetenschap echt zicht krijgt op de vele voordelen van meditatie. Meditatie kan een positieve impact hebben op stress, angst, focus, creativiteit en zelfs op relaties.

Blogpost - meditatie

 

  • Beperk stress

Mensen die regelmatig mediteren zeggen minder stress en meer emotionele harmonie te ervaren. En dat wordt nu ook bevestigd door wetenschappers. Het zou een gevolg zijn van de manier waarop je brein fysieke veranderingen ondergaat terwijl je mediteert. Onderzoekers van Harvard University verzamelden bewijs dat meditatie een realistische en effectieve manier is om stress onder controle te krijgen.

  • Stimuleer creativiteit

Onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen mindfulness, meditatie en creativiteit. Zelfs een tiental minuten meditatie per dag volstaat om een duidelijk effect te hebben op het vermogen op problemen te ontdekken en op te lossen. We gaan minder op vastgeroeste patronen of gewoontes vertrouwen maar eerder nieuwe dingen bedenken. Een nuttige vaardigheid, dat staat vast!

  • Win aan focus

Neurologen hebben ontdekt dat mensen die mediteren, zelfs na slechts 11 uur (opgeteld) aan meditatie, structurele veranderingen vertonen in dat deel van de hersenen dat instaat voor focus en zelfdiscipline. In vergelijking met mensen die niet mediteren, kunnen ze zich langer concentreren op één taak, wisselen ze minder vaak tussen taken en genieten ze ook meer van hetgeen ze doen. Seize the moment!

  • Verminder angsten

Er is steeds meer onderzoek dat erop wijst dat meditatie ook kan helpen om angsten onder controle te houden. In plaats van angstige gevoelens te koppelen aan bepaalde gedachten, leer je je brein om diezelfde gedachten te verwelkomen met gevoelens van openheid en zonder oordeel. Niet slecht, voor iets wat je gewoon thuis in je living kan doen en wat niet eens zoveel tijd uit je drukke schema hoeft te nemen.

  • Help je relaties vooruit

Misschien wel een van de meest verrassende effecten van meditatie. Meditatie wordt geassocieerd met een grotere tevredenheid over relaties en betere communicatie tijdens een conflict. Bovendien zouden meditatie en mindfulness helpen om je beter in je eigen vel te voelen en om je empathie ten opzichte van anderen te boosten.

 

Heb jij al meditatie geprobeerd? Welke voordelen ervaar jij?
Meer structurele ondersteuning nodig bij stress, angst, burn-out…? Contacteer ons via info@uitjeburnout.be of info@k-onsult.be.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *