Uit je burn-out

Friluftsliv – waarom we allemaal – en zeker als hsp – de Noorse passie voor het buitenleven kunnen gebruiken

Toegegeven, het is een beetje oefenen vooraleer je het behoorlijk kunt uitspreken. Maar ‘friluftsliv’ – Noors voor ‘buitenleven’ – is wel degelijk een concept dat de moeite waard is om je in te verdiepen.

Eerst het Deense ‘hygge’…

Je moet het ze nageven, onze Skandinavische medemensen: ze hebben wel iets begrepen van wat het betekent om een goed leven te leiden. Van onvervalste levenskwaliteit. De sombere Deense winters nopen tot ‘hygge’: het creëren van gezelligheid. En de overlevingsstrategie van de Denen verovert stilaan de wereld. De rest van de wereld lijkt eindelijk te beseffen wat de Denen van generatie op generatie doorgeven: dat een ontspannen en gezellige tijd met familie en vrienden – liefst met een lekker hapje en een drankje – ongelofelijk heilzaam kan zijn voor de ziel.

…nu het Noorse ‘friluftsliv’

Het is dan ook niet zomaar dat de Denen de eerste plaats veroverden in de wereldwijde ‘geluksrankings’. Maar wie prijkt op de tweede plaats? Hun Skandinavische overburen, de Noren. En ook dat is geen toeval. Want zoals de Denen gezelligheid koesteren, houden de Noren van het ‘leven aan de vrije lucht’ (letterlijk). Friluftsliv draait om het buitenleven en om verbondenheid met de natuur.

‘Friluftsliv’ kan overal

“Makkelijk gezegd”, denk je waarschijnlijk. “Als je in een land woont als Noorwegen, met overdonderende natuurpracht overal waar je kijkt, is dat nogal evident!”. En natuurlijk hebben de Noren een achtertuin als geen ander: dramatische berglandschappen, het magische noorderlicht, betover(en)de bossen en fjorden… Qua natuurpracht moeilijk te overtreffen.

Maar de kern van friluftsliv is eigenlijk heel simpel: aanwezig zijn in de natuur en ten volle genieten van de diepe connectie die we hebben met de aarde. Je kan friluftsliv dus ervaren tijdens een deugddoende wandeling op een verlaten strand op een ijskoude winterdag. Of als je een rondje gaat lopen in het bos. Of tijdens een spontane picknick met het gezin op een grasveldje bij jou in de buurt.

Je hoeft met andere woorden geen dure rugzak aan of naar de andere kant van de wereld voor een portie buiten-geluk. Ga gewoon naar buiten, geniet en dompel je onder in de natuur.

In een wereld die aan een steeds sneller tempo evolueert en die steeds meer lijkt te draaien rond geld en sociale status, is friluftsliv een perfect tegengif, een manier om mensen terug dichter bij de natuur te brengen. En het is ten overvloede aangetoond dat je vrije tijd buiten doorbrengen zowel fysieke als psychologische voordelen biedt. Waar wacht je nog op?

Vertel ons hoe jij je connectie met de natuur onderhoudt en of je er de heilzame effecten van ondervindt! Stuur een mailtje naar info@uitjeburnout.be en connecteer via onze facebook pagina.

 

Karine Van Oosterbos

www.k-onsult.be

www.uitjeburnout.be

 

05 mei 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *