Uit je burn-out

Negeer ze niet! Zes belangrijke signalen dat je afstevent op een burn-out

In onze praktijk zien we de thema’s “stress” en “burn-out” steeds meer aan bod komen. Een bijzonder verontrustende tendens. De druk van het dagelijkse leven – professioneel én persoonlijk – wordt alsmaar groter en de veelheid aan informatie is simpelweg niet meer te vatten. Stress heeft een belangrijke impact op ons leven en op onze gezondheid. Fysiek en mentaal.

Een burn-out wordt voorafgegaan door overmatige stress, roofbouw op je lichaam en intense spanningen. Ineens overvalt het je en is de crisis totaal. Op zo’n moment is het bijzonder moeilijk om terug uit het dal te klimmen.

Maar hoe kan je nu op voorhand ingrijpen? Nog voor het te laat is? Ken jezelf: luister naar je lichaam en je innerlijke stem. En herken de alarmsignalen. De volgende zes vragen kunnen je daarbij helpen.

  1. Heb je last van abnormale vermoeidheid ?

Mensen die op een burn-out afstevenen zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput. Ze hebben veel te lang uit hun reserves geput. Dit is geen kwestie meer van eens goed uit te slapen. Dit gaat om een structurele en allesoverheersende vermoeidheid.

  1. Zijn zelfs de kleine dingen, zoals de afwas, je soms teveel?

Eén van de belangrijkste symptomen van een burn-out is geen energie meer hebben of geen zin meer hebben om iets te ondernemen. Je ligt lusteloos en uitgeput in de zetel en alles lijkt je teveel. Je vindt nergens nog plezier in, je ziet nergens nog het nut van in. Je kan het gewoon niet opbrengen en sleept je voort, dag na dag.

  1. Merk je dat je je slecht kan concentreren en vaak dingen vergeet?

Mensen met een (nakende) burn-out putten geen plezier noch voldoening uit hun werk. Vaak uit zich dat doordat ze zich amper nog kunnen concentreren op hun taken. De focus lijkt compleet kwijt en ze vergeten steeds meer. Betrap je jezelf erop dat je je aandacht er niet bij kan houden? Zit je meer wel dan niet wezenloos voor je uit te staren? Neem het signaal serieus.

  1. Ben je meer geïrriteerd dan anders?

Als je moeilijkheden ondervindt op de werkvloer en erg vermoeid bent, wil je na een lange dag op het werk wellicht gewoon rust aan je hoofd. Maar vaak strookt dat niet met de realiteit. Je hebt een partner, een gezin, een sociaal leven, hobby’s: er wordt vanalles van jou verwacht. Het overaanbod aan activiteiten, prikkels en geluiden valt je echter bijzonder zwaar. Herken je dit? Wees alert, het kan wijzen op een beginnende burn-out.

  1. Kan je moeilijk “nee” zeggen ?

Waarom overkomt jou dit, vraag je je af? Zou je jezelf typeren als een pleaser? Streef je dat ideaalbeeld na om de perfecte werknemer te zijn, de perfecte mama of papa, partner, kind,…? Je wil aan de verwachtingen van de maatschappij en je omgeving voldoen en daarbij stel je je eigen wensen en behoeften telkens op de allerlaatste plaats. Zelfzorg staat op het laagste pitje. En zo doe je jezelf keer op keer de das om, omdat je geen “nee” kan zeggen.

  1. Stel je hoge eisen aan jezelf ?

Vooral mensen met een sterke persoonlijkheid zijn een kwetsbare groep voor burn-out. Ze zijn gedreven, ambitieus en leggen de lat vaak hoog voor zichzelf. Ze rennen door het leven! Typerend is een perfectionistische ingesteldheid, waardoor ze over hun grenzen gaan. Veel mensen met een burn-out hebben het gevoel dat ze falen op professioneel vlak. Ze twijfelen aan het nut van hun werk en hebben het gevoel dat ze onderpresteren. Ook al is het tegengestelde vaak waar. Als je dan tegelijkertijd ook nog eens de perfecte mama, partner, vriendin, huisvrouw etc. wil zijn, dan loopt je energie letterlijk weg.

Heb je op meerdere vragen in dit lijstje “ja” geantwoord? Onderneem iets voor het te laat is! Ja, je kan genezen van een burn-out, maar ook hier geldt de wijsheid: “voorkomen is beter dan genezen!”.

Contacteer ons. Wij zijn experts wat betreft burn-out en stress begeleiding en staan klaar met een luisterend oor.

Meer info :  K-onsult – 0486 44 51 95

www.k-onsult.bewww.uitjeburnout.beinfo@k-onsult.be

Foto blog burn-out

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *