Uit je burn-out

Blog

Wat is een bore-out en waarom kan het net zo schadelijk zijn als een burn-out?

Intro

Het begrip burn-out is intussen behoorlijk ingeburgerd – iedereen weet wel min of meer wat een burn-out is. De betekenis blijkt dan ook uit het woord zelf, je bent letterlijk opgebrand. Wil dat dan zeggen dat een bore-out betekent dat je ‘op-verveeld’ bent? En hoe kan het dat dit specifieke fenomeen dezelfde symptomen kan geven als een burn-out?

Bore-out versus burn-out

Een bore-out is niet zomaar “je wat vervelen” en in deze blogpost leggen we uit waarom. Zowel de symptomen van een burn-out als van een bore-out (die trouwens gelijkaardig zijn), worden veroorzaakt door stress. In het geval van een burn-out is overbelasting de oorzaak van de stress, in het geval van bore-out is dat net onderbelasting.

En net zoals een burn-out niet van de ene dag op de andere ontstaat, zijn de symptomen van een bore-out vaak al geruime tijd aan het sluimeren vooraleer er aan de alarmbel wordt getrokken.

 

Oorzaken van bore-out

Een misverstand dat we graag uit de wereld helpen is dat een bore-out alleen luie mensen overkomt die niet graag werken. Bore-out ontstaat niet door luiheid maar als een gevolg van (één van) volgende factoren:

·        Intellectuele verveling

Je werkt onder je niveau, er is te weinig werk of te weinig variatie. Je krijgt onvoldoende uitdagingen op je bord, je talenten blijven onbenut. Elke dag is hetzelfde. Je hoeft alleen maar uit te voeren terwijl je snakt naar echte verantwoordelijkheid. Je hebt als master een job op bachelorniveau moeten aannemen omdat je anders te duur was of omdat een ander land je diploma niet erkent.

·        Cultuurverschil

Je vindt geen aansluiting bij je collega’s. Je kan je ook niet vinden in de visie van het bedrijf en jouw eigen waarden wijken aanzienlijk af van die van je baas (of zijn zelfs tegengesteld). Jezelf kunnen zijn op de werkvloer is uitgesloten en dus speel je maar een rol.

·        Gebrek aan zingeving

Je haalt weinig of geen voldoening uit je werk. De inhoud van het werk is erg oppervlakkig, interesseert je niet of sluit niet aan bij jou als persoon. Je hebt regelmatig te maken met moeilijke situaties (ontevreden klanten, conflicten,…).

·        Vastzitten

Doordat je steeds bijleert en en ervaring opdoet, groei je geleidelijk aan uit je baan. Als je werkgever dan niet meegaat in jouw groeiverhaal, zit je al snel gevangen in de spreekwoordelijke ‘gouden kooi’.Als je aan vrienden vertelt dat je overweegt om van job te veranderen, verklaren ze je gek: je werk is dichtbij huis, je hebt anciënniteit opgebouwd, een mooie verloning en extralegale voordelen en veel verlofdagen. Waarom zou je dat in godsnaam opgeven?

·        Zelfontplooiing valt stil

Je leert niets meer bij op je werk en je persoonlijke ontwikkeling komt tot stilstand. Je voelt je alsof je in een vicieuze cirkel zit van passiviteit en futloosheid. Voor je het goed en wel beseft, hou je je bezig met nutteloze dingen om de tijd te doen voorbijgaan (zoals urenlang op facebook zitten). Je zelfvertrouwen gaat er drastisch op achteruit omdat je niet meer fier kan zijn op je werkprestaties.

 

Behoefte aan zelfontplooiing

Behoeftepiramide van Maslow

Bron: gelukstocht.nl

Bovenaan de piramide van Maslow staat de behoefte aan zelfontplooiing. Elk mens streeft ernaar het beste uit zichzelf naar boven te kunnen halen en zijn of haar hoogste potentieel te verwezenlijken en dat is precies waar het schoentje knelt bij bore-out.

Maslow constateerde ook dat elk mens in een tweestrijd zit tussen de behoefte aan behoud van wat is (wat we kennen geeft immers veiligheid en zekerheid) en de behoefte aan nieuwe ervaring en groei. Die strijd wordt natuurlijk op de spits gedreven in stresssituaties als bore-out of burn-out.

 

Wat kan je doen als je met een bore-out kampt?

Gaat er tijdens het lezen van deze blog bij jou een belletje rinkelen (om in het thema van Maslow te blijven)? Dit is wat je concreet kunt doen:

1.     Praat erover

Maak je probleem bespreekbaar. Probeer samen met je baas te zoeken naar oplossingen waardoor je opnieuw mentaal gestimuleerd wordt.

2.     Start met een (nieuwe) hobby

Zorg dat je je creatieve ideeën of passies elders kwijt kunt en probeere nieuwe bronnen van energie aan te boren.

3.     Laat je coachen

Loopbaanbegeleiding kan je helpen ontdekken waar jij, met jouw unieke mogelijkheden en talenten, het beste tot je recht komt. Bovendien valt de angst voor verandering samen beter te overwinnen dan alleen.

Meer weten? Contacteer ons en kom zelf ontdekken wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen op professioneel én persoonlijk vlak.

Mail naar info@k-onsult.be of bel 0468 222 075.

Meta description: Bore-out is het gevolg van stress door onderbelasting. De gevolgen zijn even schadelijk als bij burn-out en de zelfontwikkeling komt in het gedrang.

Karine Van Oosterbos – K-onsult – www.k-onsult.be

Friluftsliv – waarom we allemaal – en zeker als hsp – de Noorse passie voor het buitenleven kunnen gebruiken

Toegegeven, het is een beetje oefenen vooraleer je het behoorlijk kunt uitspreken. Maar ‘friluftsliv’ – Noors voor ‘buitenleven’ – is wel degelijk een concept dat de moeite waard is om je in te verdiepen.

Eerst het Deense ‘hygge’…

Je moet het ze nageven, onze Skandinavische medemensen: ze hebben wel iets begrepen van wat het betekent om een goed leven te leiden. Van onvervalste levenskwaliteit. De sombere Deense winters nopen tot ‘hygge’: het creëren van gezelligheid. En de overlevingsstrategie van de Denen verovert stilaan de wereld. De rest van de wereld lijkt eindelijk te beseffen wat de Denen van generatie op generatie doorgeven: dat een ontspannen en gezellige tijd met familie en vrienden – liefst met een lekker hapje en een drankje – ongelofelijk heilzaam kan zijn voor de ziel.

…nu het Noorse ‘friluftsliv’

Het is dan ook niet zomaar dat de Denen de eerste plaats veroverden in de wereldwijde ‘geluksrankings’. Maar wie prijkt op de tweede plaats? Hun Skandinavische overburen, de Noren. En ook dat is geen toeval. Want zoals de Denen gezelligheid koesteren, houden de Noren van het ‘leven aan de vrije lucht’ (letterlijk). Friluftsliv draait om het buitenleven en om verbondenheid met de natuur.

‘Friluftsliv’ kan overal

“Makkelijk gezegd”, denk je waarschijnlijk. “Als je in een land woont als Noorwegen, met overdonderende natuurpracht overal waar je kijkt, is dat nogal evident!”. En natuurlijk hebben de Noren een achtertuin als geen ander: dramatische berglandschappen, het magische noorderlicht, betover(en)de bossen en fjorden… Qua natuurpracht moeilijk te overtreffen.

Maar de kern van friluftsliv is eigenlijk heel simpel: aanwezig zijn in de natuur en ten volle genieten van de diepe connectie die we hebben met de aarde. Je kan friluftsliv dus ervaren tijdens een deugddoende wandeling op een verlaten strand op een ijskoude winterdag. Of als je een rondje gaat lopen in het bos. Of tijdens een spontane picknick met het gezin op een grasveldje bij jou in de buurt.

Je hoeft met andere woorden geen dure rugzak aan of naar de andere kant van de wereld voor een portie buiten-geluk. Ga gewoon naar buiten, geniet en dompel je onder in de natuur.

In een wereld die aan een steeds sneller tempo evolueert en die steeds meer lijkt te draaien rond geld en sociale status, is friluftsliv een perfect tegengif, een manier om mensen terug dichter bij de natuur te brengen. En het is ten overvloede aangetoond dat je vrije tijd buiten doorbrengen zowel fysieke als psychologische voordelen biedt. Waar wacht je nog op?

Vertel ons hoe jij je connectie met de natuur onderhoudt en of je er de heilzame effecten van ondervindt! Stuur een mailtje naar info@uitjeburnout.be en connecteer via onze facebook pagina.

 

Karine Van Oosterbos

www.k-onsult.be

www.uitjeburnout.be

 

05 mei 2017

Mag het wat zachter ? De helende kracht van stilte.

Gisteren werkte ik een halve dag samen met één van onze co-workers. Op wat overleg na was het muisstil. Heerlijk vind ik dat! Zeker als HSP-tje. Toch hoorde ik mezelf de vraag stellen of ze graag een muziekje op de achtergrond hoorde. Nee hoor, ook zij gaf voorkeur aan werken in stilte. In een goed gevulde co-working zal dat dus nog een uitdaging vormen. De moeite waard dus om te onderzoeken hoe een evenwicht hierin mogelijk is. Ik ging slapen met deze gedachte en het resultaat van mijn gemijmer deel ik graag in onderstaande blog.

Het is je vast ook al eens overkomen. Je zit rustig op de trein en je hebt even nood aan wat me-time. Je staart rustig voor je uit of je leest een boek. Tot er zich opeens een groepje installeert op de bankjes net naast je – in een voor de rest compleet lege wagon. Een geanimeerd gesprek volgt. Stemmen als misthoorns galmen door de trein. Weg stilte, weg rust. Gefrustreerd zoek je een ander, stiller plekje op…

Stilte is heilzaam

Nochtans is het belangrijk om af en toe een stil moment in te lassen. Dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond. Volgens verschillende, recente onderzoeken heeft de constante stroom aan geluiden een belangrijke, negatieve impact op onze levenskwaliteit. Geregeld stilte ervaren heeft grote invloed op de snelheid waarmee onze hersenen nieuwe cellen aanmaken: hoe stiller, hoe sneller dat proces verloopt. We komen in stilte tot diepere, belangrijke gedachten. Stilte helpt tegen stress en lawaai versterkt stress. En onze hersenen zijn in staat om gedragsfuncties te herstellen als ze maar voldoende stilte ervaren.

Voel je ook regelmatig die behoefte aan stilte? En moet je zelf ook geregeld de “saaie piet” uithangen of het “overgevoelig zieltje” door te vragen of het wat stiller kan? Dan heb je nu alvast verse argumenten om je verzoek mee te staven. Stilte is gewoon heilzaam, punt!

Start zelf een stilte-offensief

Maak het oorverdovend stil met volgende tips:

1. In plaats van automatisch de radio op te zetten in de auto, laat je die gewoon eens uit.

2. Zwijg. In een goed gesprek mag af en toe al eens een stilte vallen.

3. Laat de televisie uit als je niet gericht naar een programma kijkt.

4. Zoek de natuur op en laat je omringen door de stilte (of door de helende geluiden van de natuur: vogels die zingen, de wind die ruist door de bomen,…).

5. Last van geluid in je omgeving? Vraag of het wat stiller mag! Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze anderen storen.

6. Maak het stil in jezelf en doe dagelijks aan meditatie. Een kwartiertje per dag kan al heel effectief zijn.

7. Zet je telefoon op stil en schakel geluid bij notificaties uit.

8. Doe een geluidsaudit van je huis en je werkplek: check het geluid van ventilatiesystemen, machines en apparatuur en bekijk hoe je storende geluiden kan verminderen. Isoleren of de akoestiek verbeteren kan een hemelsbreed verschil maken.

9. Gebruik een koptelefoon met “noise-cancelling” functie om omgevingsgeluid te dempen.

10. Leer de stilte te waarderen: als je van stilte houdt, hoef je die ineens ook niet meer te vullen.

Heb jij nog tips voor ons? Hoe zorg jij voor stilte in je leven? Laat het ons weten via een eenvoudig berichtje naar info@k-onsult.be.

Karine van Oosterbos

Mortsel, 25-04-17

HSP op de werkvloer: 7 tips om je goed in je vel te voelen op het werk

Wist je dan ongeveer 20 procent van de bevolking hoogsensitief is?  Hoogsensitiviteit is veel meer dan het zoveelste modewoord: hoogsensitieve personen zijn extra gevoelig voor prikkels, geluiden en sferen. Ze hebben bovendien een relatief open energieveld, waardoor indrukken vrij hard kunnen binnenkomen. En dat geldt niet alleen in de privésfeer maar even goed op de werkvloer.

HSP’er aan het werk: gedoemd tot stress?

Ben jij hoogsensitief? Op de werkvloer kan je extra stress ervaren met een groot risico op burn-out en depressie. Misschien sleep jij je dag na dag naar je werk. Of erger je je enorm aan de gang van zaken op kantoor?  Voel je je leegstromen naarmate de dag vordert en heb je amper energie over na je werkdag? Worstel je met druk en drukte?

Het goede nieuws is: je kan leren om hiermee om te gaan en zelfs om energie te krijgen van je werk, zolang je maar weet hoe je het goed aanpakt.

 

Enkele tips voor HSP’ers met zin om te werken

 1. Zoek een rustige omgeving op

Rumoerige werkvloer? Landschapskantoor? Voor heel wat HSP’ers bemoeilijkt dit het werken. Bespreek daarom of je eventueel op bepaalde momenten van thuis uit kan werken of in een rustige, afgeschermde omgeving. Voor veel HSP’ers biedt dit soelaas, omdat ze een belangrijke vermindering van overprikkeling ervaren.  Maar ook veel bedrijven zien er langzamerhand de voordelen van in om flexibeler om te gaan met arbeidstijd en werkomgeving. Win-win dus!

 1. Baken je grenzen af

Wees bewust van wat je wil bereiken en leer je grenzen in functie daarvan af te bakenen. Zorg er ook voor dat het duidelijk is wat je taken zijn en vermijd zo dat je teveel hooi op je vork neemt.

 1. Omring je met gelijkgestemden

Zoek collega’s op die jou ondersteunen en het beste in je naar boven halen. Contact met gelijkgestemden kan geeft energie en plezier (en dat laatste is zeker ook niet onbelangrijk op de werkvloer)! Het krijgen van een compliment of erkenning voor je werk is voor menig HSP’er een echte boost.

 1. Neem regelmatig pauzes

Een hele dag achter datzelfde bureau? Voel je dat al de prikkels je even teveel worden? Maak je hoofd regelmatig leeg door een kleine pauze te nemen. Even een drankje halen, op een rustige plek tot jezelf komen, een paar keer langzaam en diep ademhalen: het zit hem soms in de kleine dingen. Kan je tijdens je lunchpauze wat frisse lucht scheppen? Zeker doen!

 1. Neem je werkplek onder handen

Als je weet dat HSP’ers erg gevoelig zijn voor sfeer en context en dat je doorgaans heel wat uren doorbrengt op je werkplek, zorg er dan voor dat je je goed voelt op je werkplek. TL-lichten, grijze omgeving, strak meubilair: veel kantooromgevingen doen heel kil en steriel aan. Daar kan je zelf verandering in brengen. Maak het aangenaam vertoeven op je werkplek: zorg voor een goede (ergonomische) stoel, breng wat kleur met een plant of bloemen en maak het een persoonlijk plekje van welbevinden met foto’s van familie en vrienden.

 1. Leef in balans

De boog kan niet altijd gespannen staan. Zorg voor een goede work/life balance en neem voldoende ontspanning. Sluit na je werkdag het hoofdstuk “werk” ook mentaal af en richt je dan op die activiteiten die jou tot rust brengen.

 1. Doe werk dat bij je past, dat geeft energie!

Vind jij als HSP’er makkelijk de balans op het werk? Kan je ondersteuning gebruiken? Of vraag je je af of je huidige job wel bij je past als HSP’er? Contacteer ons via info@k-onsult.be.

 

De ultieme life hack: meer bereiken met minder

Oké, de timing om deze blog te schrijven lijkt ironisch, want ik heb net een groot huis gekocht !  En niet zomaar een huis, echt een droomhuis, een grote witte villa..  Niet alleen weliswaar, samen met Cathy Camertijn.  We lanceren er een dubbel concept.  Zo eentje dat alleen ondernemende efficiënte alleenstaande mama’s met lef kunnen bedenken :).  We gaan co-housen, samen met onze dochters en starten in hetzelfde pand tevens een nieuw project op, een vennootschap, samen.  We richten ons daarbij op startende ondernemers en bieden hen een inspirerende co-housing plek, met alle toeters en bellen.  Zo hebben we een prachtige opleidingsruimte, een workshopruimte, een brainstorm room waar mensen al hun creativiteit kunnen laten stromen, een co-working en een gespreksruimte.  Helemaal omringd door een mooie tuin.  En we hebben een missie.  We nemen startende ondernemers onder onze vleugels, in ons huis en geven hen een warm nest.  We zien hen groeien en hun vleugels spreiden. En wanneer zij het NEST, zoals onze co-working zal heten, verlaten en erop uitvliegen, weten we dat ze nog veel grotere dingen zullen realiseren.

Maar goed, minimalisme dus, hoe past dat thema op dit moment in een blog ? Wel simpel, ik moet eerst en vooral beginnen opruimen, weggooien, afscheid nemen van … .  Spannend en eng tegelijkertijd.  En ook broodnodig, wanneer ik rond me kijk.  Minimalisme is ook gewoon praktisch, ook met de aankoop van dit huis.  Want coo-housing is efficiênt, samen een keuken, veranda, washok, … delen, handig gewoon. En de spullen die in de woning werden achtergelaten en nog bruikbaar zijn, zullen we recycleren.  Alle kamers hebben ook ingebouwde kasten die ervoor zorgen dat we rust in onze ruimtes kunnen behouden en dat overbodige spullen geen plek hoeven te krijgen.  En de startende ondernemers waarop we ons richten, zij zoeken net flexibele ruimtes waarin, naast basiscomfort, vooral gezelligheid, creativteit, samenwerken en groei primeert.  Ik denk niet dat zij meer impressed zouden zijn wanneer de ruimte gevuld zou zijn met veelvuldige dure spullen.  We investeren liever in de mensen die bij ons en met ons willen samenwerken, door met hen mee te denken, i.p.v. in gadgets die het ene moment in en het andere weer uit zijn. Ik ga dus even inzoemen op minimalisme.

 • Wat is minimalisme?

Leonardo Da Vinci beschreef het als volgt : “Simplicity is the ultimate form of sophistication”

Eigenlijk is minimalisme helemaal terug van weggeweest. Het is een manier van leven, waarbij je het overtollige in je leven verwijdert zodat je je kan richten op de essentie. Minder rommel in je huis én in je hoofd. Dankzij dit louterende proces krijg je meer tijd, meer energie en meer vrijheid voor een simpeler maar tegelijk meer betekenisvol en gevoelsmatig rijker leven. En dan kan je meer gaan doen met minder.

op een berg - blog

 • Less is more: vijf voordelen van minimalisme

Levenswijsheid? Absoluut. Maar er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen van een minimalistisch leven. Dr. Jeanine Schreurs (Universiteit van Maastricht) heeft onderzocht wat de positieve en negatieve ervaringen van “leven met minder” zijn. Dit leidde tot het proefschrift ‘Living with Less: Prospects for Sustainability’.

Schreurs concludeerde dat een minimalistisch leven onder meer volgende voordelen biedt:

– Persoonlijke groei en ontwikkeling

Leven met minder blijkt een enorm leerrijke ervaring. Het leidt vaak tot de ontdekking van nieuwe kanten van jezelf, nieuwe talenten en interesses. Je bent meer op jezelf en op je creativiteit aangewezen en realiseert je dat je ook zonder spullen en een bepaald budget tot grote dingen in staat bent.

– Psychische en emotionele effecten

Mensen die met minder gaan leven ervaren een toename van zelfvertrouwen, persoonlijke trots, onafhankelijkheid en autonomie, toegenomen zelfkennis en zelfs een versterking van de persoonlijkheid.  Want hoewel minimalise je traint in bescheidenheid, betekent dit niet dat je niets kan realiseren.  Dingen, waarop je ongetwijfeld fier kan zijn, vooral omdat je ze zelf hebt waargemaakt.

– Post-materialisme

Minimalisme bevordert het loskomen van materialisme en de onthechting van materiële zaken. Iets waar we allemaal wel bij gebaat zijn.  We leven in the world of never enough terwijl we eigenlijk vaak veel gelukkiger zijn met the basics en eigenlijk ook niet echt veel nodig hebben.

– Sociaal bevorderlijk

Hoe minder overbodige dingen je bezit, hoe meer de sociale banden met familie en vrienden worden versterkt. Er is opeens tijd en ruimte voor een diepgaand gesprek en voor het maken van een authentieke connectie, heerlijk toch !

– Grotere quality of life

Minimalisme brengt dus meer rust en minder stress. Het leidt tot een avontuurlijk en creatief leven, vol mogelijkheden.

Oke, ik ga dus minimalister leven in 2017, jij ook ?  Ik ben benieuwd.  Maak het eens concreet.  Hoe ga jij dat toepassen? Ga je je woonkamer eens onder handen nemen? Of net je werkplek? Ga je misschien minimalistischer reizen dit jaar? Op welk gebied ga jij back to basics? Laat het me weten en vertel me over de vruchten die je plukt.  Ik doe op mijn beurt mijn best om met zo weinig mogelijk spullen te verhuizen, niet naar mijn grote witte villa, wel naar mijn nieuwe gezeliige “thuis“.

 


 

Het nut van psychotherapie bij burn-out.

Het nut van psychotherapie bij burn-out.

Afgelopen zomer kreeg ik een mailtje van “naar de film”, met de vraag of ik een artikel kon schrijven over het nut van psychotherapie bij burn-out.  Graag, uiteraard.  En wat nog mooier was, deze vraag kwam naar aanleiding van de film “Everybody happy” van Nic Balthazar.  Het zou worden opgenomen in een magazine dat op de première in verschillende steden werd verspreid. Dit magazine belicht burn-out op verschillende manieren en staat dus boordevol interessante artikels.  Mijn bijdrage werd ingekort en herleid tot een overzicht van de verschillende fasen die burn-out cliënten doormaken bij hun herstelproces.  Hieronder geef ik graag het oorspronkelijke artikel weer.  Wil je tevens graag een digitale versie van het ganse magazine, dat kan !  Vraag het magazine hier aan.

Burn-out-een-signaal-LR-page-012Ja ik wil het Burn-out magazine

Stel, je hebt pijn aan je knie.  Je gaat naar de dokter, die doet verschillende testen en adviseert je om een operatie te ondergaan.  Na die operatie krijg je een voorschrift voor de kinesist, die je via fysieke oefening kan begeleiding naar je herstel.  Je maakt hiervoor ruimte in je agenda, betaalt deze sessies en de mutualiteit vergoed hier een deeltje van.  Niemand kijkt hiervan op. 

Echter, bij stress en burn-out wachten mensen erg lang alvorens ze advies in winnen.  Het is algemeen aanvaard om je vermoeid te voelen, om hoofdpijn of maagklachten te hebben en om je sociale activiteiten op een laag pitje te zetten.  I.p.v. een bezoekje aan de huisarts, om te praten over de ongemakken, het slaaptekort, het gevoel dat het niet meer gaat, … gaan we nog eens extra door, extra over onze grenzen en manen we onszelf aan om vooral niet op te geven.  Het zal wel weer beter worden, toch ? 

Helaas, hoe langer je lichaam met chronische stress kampt, hoe meer fysieke, mentale en emotionele klachten er ontstaan.  Tijdig aan de alarmbel trekken is dus de boodschap. 

Een therapeut of psycholoog kan je dus begeleiden, op je weg naar herstel.  Als cliënt ga je daarbij door verschillende fasen. 

Het herkennen van burn-out is fase 1.  Beseffen dat je over je grenzen bent gegaan, dat je veel van jezelf vraagt, dat je functioneert in een wereld van moeten i.p.v. willen en dat je perfectionisme iedereen dient behalve jezelf.  Als je daarbij ook nog inzichten krijgt in hoeveel je geeft ligt de weg naar acceptatie open.  Dit acceptatieproces is voor iedereen anders.  Sommige mensen hebben enkel de bevestiging van de huisarts of therapeut nodig, sommigen blijven het nog een tijdje minimaliseren.  Als je zo hard gevochten hebt tegen die burn-out, is toegeven dat het je toch is overkomen niet altijd gemakkelijk, hoe duidelijk de signalen ook zijn. Ik zie soms cliënten in mijn praktijk die nog enkele maanden in vechtmodus blijven zitten en hoewel de symptomen herkennen, nog altijd hopen dat het zich vanzelf oplost.  Als psychotherapeut is het belangrijk om begrip te blijven tonen en vooral feiten te blijven benoemen, stress-educatie te geven en aan de slag te gaan met oefeningen die gedrags- en gedachtenpatronen bloot leggen.    

In fase 2 erken je dus dat die burn-out realiteit is.  Een belangrijke fase, want dan sta je meer open voor hulp en ben je tevens bereid om zelf meer stappen te zetten, die je herstel kunnen bevorderen.  In de praktijk betekent dit vaak dat mensen zichzelf het recht toe-eigenen om een tijdje in ziekteverlof te blijven, dat ze zichzelf toestaan om te rusten wanneer ze moe zijn en dat ze bereid zijn om met zichzelf aan de slag te gaan. De acceptatiefase is hier een feit.

Zo belandt men automatisch in fase 3, de verkenningsfase.  Samen met de psycholoog of therapeut ga je op zoek naar manieren om zowel je mentale, emotionele als fysieke batterij terug op te laden.  Je neemt daarbij zelf je proces in handen en start een heuse ontdekkingstocht.  Onthou hierbij dat een burn-out een energiestoornis is, dus geen stemmingsstoornis zoals bij een depressie.  Het vergt dan ook een aanpak die op het verhogen van de energie gericht is.  Een uitgeput lichaam is niet op 1, 2, 3 hersteld.  Wat kan dit energieniveau verhogen ?  Sommige cliënten hebben baat bij mindfulness of yoga, anderen vinden terug energie in gedoseerde sport of een creatieve hobby.  Voor diegenen die nog in staat zijn om te lezen, is lectuur vaak een fijne hulpbron.  Die hulpbronnen installeren is overigens heel waardevol.  Door deze te herkennen, door zelf te leren opmerken wanneer het energiepijl daalt of stijl, zijn cliënten in staat om zelf te kiezen voor datgene wat ze op bepaalde momenten nodig hebben.  In therapie tracht ik ook de brug te slaan naar simultane begeleiding op vlak van bijvoorbeeld voeding, relaxatie, extra testen bij de huisarts.  Ik adviseer cliënten bijvoorbeeld om bloed te laten prikken om bijnieruitputting en vitamine- of mineralentekorten op te sporen.  Als therapeut tracht ik mijn cliënten op alle vlakken te versterken.

De herstelfase, fase 4, is een proces van vallen en opstaan en zet sterk in op zelfzorg.  Deze fase stopt niet bij werkhervatting.  Als therapeut weet ik intussen, uit ervaring met mijn cliënten en door mijn eigen pre-burn-out fase jaren geleden, dat een burn-out sporen nalaat.  Voor de buitenwereld ben je “genezen” van zodra je terug kan gaan werken, net zoals wanneer je zes weken na een knie-operatie je je krukken mag opbergen en weer aan de slag mag.  Onze maatschappij is immers sterk gericht op “wat we doen”.  Echter, bij werkhervatting blijft begeleiding cruciaal.  We werken daar naartoe door tijdens de therapie cliënten te leren om hun gedachten- en gedragspatronen te herkennen en oefenen ze om hier anders mee om te gaan.  Vaak beperkt dit oefenen zich in die fase tot contacten en situaties in de privé sfeer.  Ik benadruk dat het ook in die context vaak moeilijk is om nee te leren zeggen, je kwetsbaar te durven opstellen en om hulp te leren vragen.  De werksituatie- en omgeving tijdig in kaart brengen, is dus een belangrijke stap binnen de therapie.  Soms is burn-out sterk werkgerelateerd, soms ligt een combinatie van factoren aan de basis en veroorzaken situaties in de privé sfeer chronische stress, die uiteindelijk ook effect heeft op het welbevinden op het werk. 

In fase 5 ga je weer aan de slag en ligt de focus op doseren.  En ik benadruk opnieuw dat, wanneer cliënten terug aan de slag gaan, een tweesporenbeleid belangrijk is.. Begeleiding op de werkvloer, deeltijdse werkhervatting, open communicatie, … draagt op een positieve manier bij tot verder herstel.  Een werknemer die onder het nulpunt is beland, kan na enkele maanden tot soms (meer dan) een jaar thuis zijn niet meteen terug functioneren om het niveau van weleer.  En dat is maar goed ook, want tijdens deze terugkeerperiode dient de cliënt het geleerde opnieuw om te zetten in de praktijk, op het werk.  Opvolging door een psycholoog of therapeut blijft ook in deze fase cruciaal.  Na een drietal weken terug aan de slag te zijn, vertellen cliënten dat ze zich opnieuw erg vermoeid voelen en dat ze bang zijn om terug in hun oude patronen te hervallen.  Het is dan belangrijk om te beseffen, al cliënt, dat je niet voor niets zo hard aan jezelf hebt gewerkt en dat je prioriteit aan zelfzorg mag geven.  Dit is opnieuw een proces van vallen en opstaan, maar niet onmogelijk, mits de juiste begeleiding.  De hulpbronnen blijvend inzetten kan alvast helpen.

Fase 6 resulteert in een heus transformatieproces.  Want ook al blijft burn-out dus nog wel een jaar of 2 nazinderen, iedereen kan herstellen van burn-out.  De meeste cliënten zijn achteraf dankbaar voor hun burn-out.  Ze beseffen eens te meer dat het leven meer biedt dan enkel hollen en maar doorgaan en hebben het roer omgegooid.   Wacht dus niet te lang om je te laten begeleiding, ook preventief kan je reeds aan de slag en kan je voorkomen dat je out valt.  De klik met de therapeut of psycholoog is een belangrijk criteria voor een goede begeleiding.  Durf dus kritisch te zijn en te vertrouwen op je gevoel en intuïtie en desnoods van begeleider te veranderen. 

Karine Van Oosterbos

Psychotherapeut in de Interactionele Vormgeving

29-08-2016

Hoe moet het nu verder? Na een burn-out weer op de werkvloer.

Het verloop en het herstel van een burn-out is voor iedereen anders. Algemene uitspraken over wanneer je klaar bent om terug aan de slag te gaan, zijn dus weinig zinvol. Anderzijds hebben we in onze praktijk letterlijk bakken ervaring dus we kunnen je wel een aantal nuttige richtlijnen aanreiken.

Blogpost - na burn-out werkvloer - foto

 

 1. Zorg voor een goede begeleiding

Het is belangrijk te beseffen dat je er niet alleen voor staat. Niet alleen tijdens je burn-out, maar ook niet aan de vooravond van je herintegratie op de werkvloer. Een gespecialiseerde burn-out coach kan je professionele hulp bieden als je overweegt om terug aan de slag te gaan. Hij of zij stelt de juiste vragen om na te gaan of je er daadwerkelijk klaar voor bent. Het blijkt trouwens in overvloede uit onderzoek dat burn-out cliënten/ zonder adequate en professionele begeleiding langer thuis zijn en moeilijker re-integreren op de werkvloer.

2. Take it easy

Als je beslist hebt om het werk te hervatten, doe dat dan vooral op een voorzichtige en rustige manier. Bouw langzaam op! Je kan eventueel al op voorhand eens contact opnemen met een paar collega’s. Bespreek met je huisarts, coach of therapeut en werkgever zeker de mogelijkheden om geleidelijk aan weer de draad op te pikken, bijvoorbeeld aan de hand van een deeltijds schema of in een andere functie.

 1. Eén iets tegelijk

Naast het beperken van het aantal uren, kan het ook helpen om je taken aanvankelijk te beperken. Maak hierover duidelijke afspraken met je baas en je collega’s.

 1. Communiceer en wees open

De kans bestaat dat één van de redenen waarom je in een burn-out beland bent, te maken heeft met jouw vermogen om “nee” te zeggen tegen anderen. Nochtans is het erg belangrijk om aan te geven aan jouw omgeving wanneer het je teveel wordt. Durf zeggen aan je baas en je collega’s hoe je je voelt. Je hebt niks te winnen bij het opkroppen van je gevoelens. Alles wat je leerde tijdens je burn-out begeleiding, kan je bij herintegratie meteen in de praktijk brengen.  Je bent immers niet voor niets thuis geweest, toch?

 1. Toekomstgericht werken

Zoek uit – bijvoorbeeld met de hulp van een burn-out begeleider en/of loopbaancoach – wat de aanleiding was van je burn-out en hoe je je job eventueel kan aanpassen om dit in de toekomst te vermijden. Ga na wat voor jouw bronnen zijn van stress enerzijds en energie anderzijds en ga daarmee aan de slag. Het loont trouwens de moeite om je ook het hervatten van het werk verder te laten begeleiden. Zo vermijd je dat je opnieuw in één van je oude valkuilen terechtkomt.

 

Kriebelt het om terug aan de slag te gaan maar weet je niet goed hoe of wat? Vrees je dat je nog niet klaar bent voor een terugkeer op de werkvloer maar ervaar je veel druk uit je omgeving om dat wel te doen? Kom erover praten. Wij zijn experts ter zake en bieden maar wat graag een luisterend oor.

 

Je vindt ons bij K-onsult, op verschillende locaties tussen Antwerpen en Bornem.  Bel 0486/44-51-95 of mail naar info@k-onsult.be.  Neem zeker ook een kijkje op www.uitjeburnout.be en www.k-onsult.be.

 

Vijf redenen waarom meditatie goed voor je is !

Meditatie is een eeuwenoud gebruik. In het Verre Oosten bestaat de praktijk letterlijk al duizenden jaren. Nochtans is het pas recent dat de moderne wetenschap echt zicht krijgt op de vele voordelen van meditatie. Meditatie kan een positieve impact hebben op stress, angst, focus, creativiteit en zelfs op relaties.

Blogpost - meditatie

 

 • Beperk stress

Mensen die regelmatig mediteren zeggen minder stress en meer emotionele harmonie te ervaren. En dat wordt nu ook bevestigd door wetenschappers. Het zou een gevolg zijn van de manier waarop je brein fysieke veranderingen ondergaat terwijl je mediteert. Onderzoekers van Harvard University verzamelden bewijs dat meditatie een realistische en effectieve manier is om stress onder controle te krijgen.

 • Stimuleer creativiteit

Onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen mindfulness, meditatie en creativiteit. Zelfs een tiental minuten meditatie per dag volstaat om een duidelijk effect te hebben op het vermogen op problemen te ontdekken en op te lossen. We gaan minder op vastgeroeste patronen of gewoontes vertrouwen maar eerder nieuwe dingen bedenken. Een nuttige vaardigheid, dat staat vast!

 • Win aan focus

Neurologen hebben ontdekt dat mensen die mediteren, zelfs na slechts 11 uur (opgeteld) aan meditatie, structurele veranderingen vertonen in dat deel van de hersenen dat instaat voor focus en zelfdiscipline. In vergelijking met mensen die niet mediteren, kunnen ze zich langer concentreren op één taak, wisselen ze minder vaak tussen taken en genieten ze ook meer van hetgeen ze doen. Seize the moment!

 • Verminder angsten

Er is steeds meer onderzoek dat erop wijst dat meditatie ook kan helpen om angsten onder controle te houden. In plaats van angstige gevoelens te koppelen aan bepaalde gedachten, leer je je brein om diezelfde gedachten te verwelkomen met gevoelens van openheid en zonder oordeel. Niet slecht, voor iets wat je gewoon thuis in je living kan doen en wat niet eens zoveel tijd uit je drukke schema hoeft te nemen.

 • Help je relaties vooruit

Misschien wel een van de meest verrassende effecten van meditatie. Meditatie wordt geassocieerd met een grotere tevredenheid over relaties en betere communicatie tijdens een conflict. Bovendien zouden meditatie en mindfulness helpen om je beter in je eigen vel te voelen en om je empathie ten opzichte van anderen te boosten.

 

Heb jij al meditatie geprobeerd? Welke voordelen ervaar jij?
Meer structurele ondersteuning nodig bij stress, angst, burn-out…? Contacteer ons via info@uitjeburnout.be of info@k-onsult.be.

 

Ben jij een multitasker? Stop er dan onmiddellijk mee!

Ben jij een multitasker? Stop er dan onmiddellijk mee!

Het is hét klassieke patroon van onze tijd: we willen teveel. En we willen het bovendien allemaal terzelfdertijd. Zowel thuis als op het werk slaan we dan maar aan het multitasken. Even over de schouders van de kinderen kijken terwijl ze hun huiswerk maken en ondertussen in de potten roeren. Ondertussen loopt er ook nog een mailtje binnen dat we dan maar snel tussendoor beantwoorden. Ai, de soep is overgekookt – en, waar zijn de kids heen?

Multitasken is een mythe…

In zo’n – voor velen herkenbare – scenario’s is het niet alleen de soep die overkookt, maar ook ons brein. Want in tegenstelling tot wat je misschien denkt, ben je helemaal niet productiever of krijg je niet méér gedaan door te multitasken. Integendeel, het is zelfs ronduit inefficiënt.

Want het enige wat we eigenlijk doen is snel wisselen tussen verschillende taken. Door heen en weer te springen tussen verschillende opdrachten verspillen we net productiviteit omdat we onze kostbare reserves uitputten met telkens van focus te wisselen. Je schiet dus volledig je doel voorbij.

… met verstrekkende gevolgen

Wist je dat je bij multitasken bovendien een veel grotere kans op fouten hebt? Minder focus, meer fouten, het is eigenlijk de logica zelve.

Maar daar houdt het niet op. Onderzoek wijst uit dat multitasken een rechtstreekse bron van stress is. Neem nu het klassieke voorbeeld van de e-mail inbox. Als je tijdens het werken je inbox permanent laat openstaan, al dan niet met de nodige pop-ups, meldingen en belletjes van dien, dwing je jezelf de hele dag door in een staat van hoge alertheid. Als je er daarentegen voor kiest om enkel op vaste momenten e-mails te lezen en te beantwoorden, behoed je jezelf voor die hogere stressniveau’s.

Tenslotte verlamt multitasken je prikkels. Je staat minder open om de prikkels rondom je heen te registreren. Je bent dan misschien met verschillende dingen tegelijk bezig, maar eigenlijk ben je voor geen enkele taak 100% present.

Wat is het alternatief?

clean desk

Veel beter is om je op één taak tegelijk te focussen, daar je volledige aandacht aan te wijden en zo je brein te ontlasten. Alle taken nà elkaar in plaats van tegelijk. Met de nodige aandacht voor elke taak.

En het goede nieuws is dat we onszelf en ons brein daartoe kunnen trainen. Zelfs de meest hardnekkige multitaskers kunnen oefenen tot ze deze vaardigheid onder de knie hebben alsof ze nooit anders deden. Net zoals je je lichaam kan trainen door te sporten, kan je ook je brein trainen en je mentale veerkracht zo vergroten. Doe jezelf een cadeau, en start vandaag met jou brein-training!

Nood aan een helpende hand of een luisterend oor? Extra ondersteuning nodig bij het onder controle krijgen van jouw stress? Vrees je voor een burn-out? Contacteer ons en we bekijken hoe we jou het best kunnen helpen.

 

 

Karine Van Oosterbos – info@uitjeburnout.be – info@k-onsult.be

De 5 beste TED Talks over persoonlijke groei

De 5 beste TED Talks over persoonlijke groei

Zit je verlegen om wat inspiratie? Op zoek naar motiverende woorden? Een spreekwoordelijke schop onder je kont? Voorbeelden van mensen die misschien een gelijkaardig pad als jezelf hebben afgelegd? Of zoek je net inspiratie uit een heel andere hoek? Als je openstaat voor onverwachte of originele invalshoeken, dan moet je beslist eens een TED talk bekijken.

Onder de slogan “Ideas worth spreading”, verspreidt TED aan een wereldwijd publiek écht inspirerende speeches die aanzetten tot actie. Het format? Experten, performers, natuurtalenten en innovatieve denkers geven voor de vuist weg prikkelende, soms zelfs controversiële speeches die de toehoorders onmogelijk onbewogen kunnen laten. Wat wij er zo leuk aan vinden? Een nieuw out-of-the-box idee stimuleert onze eigen nieuwsgierigheid en creativiteit en verruimt onze horizon!

Wij selecteerden voor jou vijf van de beste TED Talks over persoonlijke groei. Installeer je gezellig in de zetel en schakel vanavond eens een TED in in plaats van Netflix!

 

 1. Carol Dweck – The Power of Believing That You Can Improve

Carol Dweck neemt een “growth mindset” onder de loep: het idee dat we de capaciteit van ons brein kunnen doen groeien om problemen op te lossen. Ofwel: de kracht van het geloof in ons eigen potentieel.

Ted blog 2

 1. Emilie Wapnick – Why Some of Us Don’t Have One True Calling

Een alternatief antwoord op de klassieke vraag: “Wat wil jij worden als je groot bent?” Tip van de sluier: misschien is er meer dan één antwoord.

 

 1. Regina Hartley – Why the Best Hire Might Not Have the Perfect Resume

Je hoeft niet noodzakelijk het perfecte CV te hebben op de arbeidsmarkt van vandaag. Integendeel: mensen die misschien een relatief moeilijker pad bewandelden, hebben heel wat vaardigheden die niet op een CV prijken, maar die toch verdraaid nuttig kunnen zijn in een professionele context.

 

 1. Pico Iyer – The Art of Stillness

In een wereld van continue beweging en afleiding kan het ontzettend moeilijk zijn om onze focus te bewaren. Pico Iyer neemt ons mee uit onze overweldigende wereld naar een plaats van stilte.

 

 1. Shonda Rhimes – My Year of Saying Yes to Everything

Shonda Rhimes, scenario schrijfster van Grey’s Anatomy, vertelt over haar werk, het gevoel dat ze krijgt door haar werk en… haar leven buiten het werk. Ontdek wat er gebeurde toen Shonda besloot om een jaar lang overal “ja” op te zeggen.

Ted blog

Wij voelen ons alvast geïnspireerd! Nu jij nog!

Bij K-onsult willen we jou zien groeien. En daar komt uiteraard heel wat meer bij kijken dan een inspirerend filmpje. Ondervind je hinder van obstakels op jouw pad naar persoonlijke (en/of professionele) groei? Contacteer ons!

www.k-onsult.be en www.uitjeburnout.be