Uit je burn-out

De ultieme life hack: meer bereiken met minder

Oké, de timing om deze blog te schrijven lijkt ironisch, want ik heb net een groot huis gekocht !  En niet zomaar een huis, echt een droomhuis, een grote witte villa..  Niet alleen weliswaar, samen met Cathy Camertijn.  We lanceren er een dubbel concept.  Zo eentje dat alleen ondernemende efficiënte alleenstaande mama’s met lef kunnen bedenken :).  We gaan co-housen, samen met onze dochters en starten in hetzelfde pand tevens een nieuw project op, een vennootschap, samen.  We richten ons daarbij op startende ondernemers en bieden hen een inspirerende co-housing plek, met alle toeters en bellen.  Zo hebben we een prachtige opleidingsruimte, een workshopruimte, een brainstorm room waar mensen al hun creativiteit kunnen laten stromen, een co-working en een gespreksruimte.  Helemaal omringd door een mooie tuin.  En we hebben een missie.  We nemen startende ondernemers onder onze vleugels, in ons huis en geven hen een warm nest.  We zien hen groeien en hun vleugels spreiden. En wanneer zij het NEST, zoals onze co-working zal heten, verlaten en erop uitvliegen, weten we dat ze nog veel grotere dingen zullen realiseren.

Maar goed, minimalisme dus, hoe past dat thema op dit moment in een blog ? Wel simpel, ik moet eerst en vooral beginnen opruimen, weggooien, afscheid nemen van … .  Spannend en eng tegelijkertijd.  En ook broodnodig, wanneer ik rond me kijk.  Minimalisme is ook gewoon praktisch, ook met de aankoop van dit huis.  Want coo-housing is efficiênt, samen een keuken, veranda, washok, … delen, handig gewoon. En de spullen die in de woning werden achtergelaten en nog bruikbaar zijn, zullen we recycleren.  Alle kamers hebben ook ingebouwde kasten die ervoor zorgen dat we rust in onze ruimtes kunnen behouden en dat overbodige spullen geen plek hoeven te krijgen.  En de startende ondernemers waarop we ons richten, zij zoeken net flexibele ruimtes waarin, naast basiscomfort, vooral gezelligheid, creativteit, samenwerken en groei primeert.  Ik denk niet dat zij meer impressed zouden zijn wanneer de ruimte gevuld zou zijn met veelvuldige dure spullen.  We investeren liever in de mensen die bij ons en met ons willen samenwerken, door met hen mee te denken, i.p.v. in gadgets die het ene moment in en het andere weer uit zijn. Ik ga dus even inzoemen op minimalisme.

 • Wat is minimalisme?

Leonardo Da Vinci beschreef het als volgt : “Simplicity is the ultimate form of sophistication”

Eigenlijk is minimalisme helemaal terug van weggeweest. Het is een manier van leven, waarbij je het overtollige in je leven verwijdert zodat je je kan richten op de essentie. Minder rommel in je huis én in je hoofd. Dankzij dit louterende proces krijg je meer tijd, meer energie en meer vrijheid voor een simpeler maar tegelijk meer betekenisvol en gevoelsmatig rijker leven. En dan kan je meer gaan doen met minder.

op een berg - blog

 • Less is more: vijf voordelen van minimalisme

Levenswijsheid? Absoluut. Maar er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen van een minimalistisch leven. Dr. Jeanine Schreurs (Universiteit van Maastricht) heeft onderzocht wat de positieve en negatieve ervaringen van “leven met minder” zijn. Dit leidde tot het proefschrift ‘Living with Less: Prospects for Sustainability’.

Schreurs concludeerde dat een minimalistisch leven onder meer volgende voordelen biedt:

– Persoonlijke groei en ontwikkeling

Leven met minder blijkt een enorm leerrijke ervaring. Het leidt vaak tot de ontdekking van nieuwe kanten van jezelf, nieuwe talenten en interesses. Je bent meer op jezelf en op je creativiteit aangewezen en realiseert je dat je ook zonder spullen en een bepaald budget tot grote dingen in staat bent.

– Psychische en emotionele effecten

Mensen die met minder gaan leven ervaren een toename van zelfvertrouwen, persoonlijke trots, onafhankelijkheid en autonomie, toegenomen zelfkennis en zelfs een versterking van de persoonlijkheid.  Want hoewel minimalise je traint in bescheidenheid, betekent dit niet dat je niets kan realiseren.  Dingen, waarop je ongetwijfeld fier kan zijn, vooral omdat je ze zelf hebt waargemaakt.

– Post-materialisme

Minimalisme bevordert het loskomen van materialisme en de onthechting van materiële zaken. Iets waar we allemaal wel bij gebaat zijn.  We leven in the world of never enough terwijl we eigenlijk vaak veel gelukkiger zijn met the basics en eigenlijk ook niet echt veel nodig hebben.

– Sociaal bevorderlijk

Hoe minder overbodige dingen je bezit, hoe meer de sociale banden met familie en vrienden worden versterkt. Er is opeens tijd en ruimte voor een diepgaand gesprek en voor het maken van een authentieke connectie, heerlijk toch !

– Grotere quality of life

Minimalisme brengt dus meer rust en minder stress. Het leidt tot een avontuurlijk en creatief leven, vol mogelijkheden.

Oke, ik ga dus minimalister leven in 2017, jij ook ?  Ik ben benieuwd.  Maak het eens concreet.  Hoe ga jij dat toepassen? Ga je je woonkamer eens onder handen nemen? Of net je werkplek? Ga je misschien minimalistischer reizen dit jaar? Op welk gebied ga jij back to basics? Laat het me weten en vertel me over de vruchten die je plukt.  Ik doe op mijn beurt mijn best om met zo weinig mogelijk spullen te verhuizen, niet naar mijn grote witte villa, wel naar mijn nieuwe gezeliige “thuis“.

 


 

2 gedachtes aan “De ultieme life hack: meer bereiken met minder

 1. Hilde Van Hove

  He Karine, Fantastisch verhaal en super initiatief!
  Waar is het ergens ? Is er ook een ruimte voor sessies te geven evt ? Ik ben op zoek naar een minimalistische:-) rustige ruimte in het Antwerpse om af en toe te kunnen gebruiken. Ik krijg namelijk wel vaker mensen die geen auto hebben en die geraken niet bij mij …

  Grappig genoeg ben ik zelf ook beginnen opruimen en weggooien tijdens de kerstvakantie. Alle kamers aangepakt en zelfs met mijn zoon gewisseld van slaapkamer 🙂 Nu nog de berging en een stuk van de tuin. Ff wachten op betere temperaturen 🙂

  Succes alvast met jullie nieuwe plek!

  Groetjes
  Hilde

 2. Karine Van Oosterbos Auteur van bericht

  Hoi Hilde, bedankt voor de fijne reactie. Ik stuur je even een mailtje met onze mogelijkheden. En bij deze nodig ik je alvast uit op ons openingsevent op 11 maart. In de voormiddag komt Michael Portzky een lezing geven.

  Groetjes
  Karine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *